Bol vaktimin olduğu günlerde hazırlayıp buzluğa koyuyorum acil misafirde, hamurişi krizlerinde hemen pişiriyorum.
Malzemeler:
- Yarım paket margarin
- 6 yufka
- 1 yumurta sarısı (pişirirken üstüne sürmek için)
İç harcı için:
- 4 patates
- 1 soğan
- 2 yemek kaşığı yağ
- Tuz
- Toz kırmızı biber
Yapılışı:
İç harcı için patatesler haşlanıp küçük küçük doğranır (ezildiğinde pişme safhasında böreklerin şekli bozuluyor). Tavaya yağ ve kuşbaşı doğranmış soğan konur. Soğanların rengi değişince toz kırmızı biber konur arkasından patatesler ve tuz eklenip harç bir iki kez ateşte döndürülür.
Margarin eritilir. 1. kat yufka serilir üzerine yağ sürülür, 2. kat yufka üstüne serilir yağ sürülür sigara büyüğünden büyük üçgen parçalara bölünür. Ben biraz uzun sevdiğim için 8 parçaya böldüm. Geniş olan tarafa harç konur ve kol böreği gibi sigara böreğinden kalınca sarılır yayvan bir kaba su konur bir de buzluğa koyabileceğiniz düz bir şeyin üzerine streçfilm gerilir, su dolu kaba börekler konup bir çevrilir hafif sıkılarak steçfilmli tepsiye birbirine değmeyecek şekilde dizilir üzerine streçfilm bir kat daha börek… şeklinde konur üzeri streçfilmle sarılıp buzluğa konur. Börekler donunca buzluk poşetlerinde muhafaza edilebilir.
Pişirmek için önceden çıkartmaya hiç gerek yok. Pişireceğiniz zaman buzluktan çıkarıp musluğun altından hemen bir geçirip tepsiye dizip yumurta sarısı sürüp susamlayıp 180 C ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.
Not
Not
- Yumurta sarsını sürmeden susamı yanınızda hazır edin. Börekler soğuk olduğu için donuyo gibi olabiliyor yumurta sarısı sürüp hemen susamı dökün donduysa fırında yumuşayınca da susam dökebilirsiniz.
- Peynirli yapacaksanız maydanoz koymamanızı öneririm buzlukta maydonoz iyi olmuyor. Harca maydanoz yerine pul biberi ve nane koyabilirsiniz
- Ben poğaçalara, kurabiyelere, böreklere süreceğim yumurta sarısına 1 tatlıkaşığı kadar sıvıyağ koyuyor çırpıp sürüyorum daha güzel görünüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınızı veya eklemek istediğiniz bilgileri Paylaşalım