Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 şişe soda (200ml)
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket yaş maya (ben 1 paket instant kuru maya kullandım)
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1,5 yemek kaşığı şeker
- aldığı kadar un (çok katı bir hamur olmayacak yoksa mayalanmaz)
- üzeri için 2 adet yumurta sarısı
Içi için
Peynir, patates vs.
Ben patatesli yaptım. İç harcı için:
- 4 patates
- 1 soğan
- 2 yemek kaşığı yağ
- Tuz
- Toz kırmızı biber
Peynirli yapacaksanız maydanoz koymamanızı öneririm buzlukta maydonoz iyi olmuyor. Harca maydanoz yerine pul biberi ve nane koyabilirsiniz
İç harcın yapılışı;
Patatesler haşlanıp küçük küçük doğranır (ezildiğinde pişme safhasında böreklerin şekli bozuluyor). Tavaya yağ ve kuşbaşı doğranmış soğan konur. Soğanların rengi değişince toz kırmızı biber konur arkasından patatesler ve tuz eklenip harç bir iki kez ateşte döndürülür.
Hamurun Hazırlanışı:
1 paket maya geniş bir kaba alın.Ilık sütü ilave ederek mayayı iyice eritin. Sonra soda, yağ, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın. Yavaş yavaş unu (elenmiş olursa daha iyi) ekleyin ve kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak hamurun iyice kabarmasını bekleyin. İçine peynir koyarak veya sade olarak şekil verin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve 230-240 derecede üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. (Bu ölçülerde 2 tepsi poğaça çıkıyor. Bir kaç gün geçse bile yumuşacık kalıyorlar. Misafir için bir gün önceden bile yapıp saklayabilirsiniz.) Afiyet olsun. Tarif için teşekkürler.
1 paket maya geniş bir kaba alın.Ilık sütü ilave ederek mayayı iyice eritin. Sonra soda, yağ, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın. Yavaş yavaş unu (elenmiş olursa daha iyi) ekleyin ve kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak hamurun iyice kabarmasını bekleyin. İçine peynir koyarak veya sade olarak şekil verin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve 230-240 derecede üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. (Bu ölçülerde 2 tepsi poğaça çıkıyor. Bir kaç gün geçse bile yumuşacık kalıyorlar. Misafir için bir gün önceden bile yapıp saklayabilirsiniz.) Afiyet olsun. Tarif için teşekkürler.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınızı veya eklemek istediğiniz bilgileri Paylaşalım